Mikročestice obogaćene nanočesticama TiO2 pomažu u rastu krumpira.
Do ovog je zaključka znanstvenim istraživanjima došao dr.sc. Marko Vinceković, osnivač startupa Makabi. Naime, ove nanočestice omogućuju bolji rast korijena krumpira i tako potiču sintezu sekundarnih biljnih metabolita.
„Ovom metodom stvaramo funkcionalni krumpir bogat antioksidansima koji su dobri za ljudsko zdravlje.“, pojašnjava Marko i kroz smijeh kaže kako će preplanuli ten ove godine zahvaliti zalijevanju krumpira.
U proteklom razdoblju Marko je uz intenzivan rad na unapređenju mikrokapsula za bolji rast i zaštitu biljaka, između ostaloga, radio i na mogućnostima implementacije antibikrobnih biopolimernih biočestica u proizvode za liječenje i tretiranje rana.
Svoja je znanstvena dostignuća predstavio na stručnim skupovima i startup natjecanjima diljem svijeta – od Amerike do Kine. Osvojio je mnoga međunarodna priznanja koja su njegovom startupu referenca za osvajanje globalnog tržišta.
Markov ured odnedavno krasi i priznanje osvojeno u kineskom gradu Ningbou na natjecanju 1. China-CEEC Youth Innovation and Entrepreneurship Competition.
Startup Makabi Agritech je pokrenut 2019. godine kao rezultat pobjede na Startup Factory akceleratoru za čiju novu generaciju prijave otvaramo uskoro!